Er dine børn lidt for optaget af iPad, mobilspil og tv, og mangler du idéer til aktiviteter, som kan få dem udenfor, så de kan røre sig og have det sjovt samtidig? Ifølge sundhed.dk er fysisk aktivitet i barndommen grundlæggende for sunde vaner resten af livet. Målsætningen er, at børn og unge (5-17 år) bør være fysisk aktive mindst en time om dagen. Derfor at det vigtigt at begrænse den tid, børn og unge bruger på stillesiddende aktiviteter, og i stedet finde på spændende og aktive lege, der kan gøre dagligdagen udfordrende, sjov og varieret for dine børn.

1. Løbehjulet

Løbehjulet er en klassiker, og kan både bruges som transportmiddel og til at lave vilde stunts og tricks – en fantastisk sport for de meget aktive børn. Løbehjulet bruges også ofte som en social aktivitet, hvor børnene kan øve tricks og lære af hinanden. Det kan både foregå på skaterbaner, hvor diverse forhindringer og udfordringer gør legen ekstra spændende, eller man kan bruge sin egen opfindsomhed, og omdanne hvad man nu har i garagen eller i skuret, til en hjemmestrikket bane.

Mange løbehjul kan desuden foldes sammen, så de er nemme at tage med, eller opbevare når det ikke lige er i brug. Find f.eks. et smart løbehjul her.

2. Trampolinen

Trampoliner fås i mange størrelser og varianter, men særligt havetrampolinen er blevet utrolig populær de seneste år. Kører du ned ad en villavej, er det mere reglen end undtagelsen, at kvarterets unger hænger ud på de sjove og indbydende trampoliner. Hvis trampolinen er rigtigt konstrueret, og anvendes korrekt, er de ikke farlige, og du behøver ikke være bange for, at dit barn skal komme til skade. Sørg blot altid for at have et sikkerhedsnet af god kvalitet monteret på trampolinen, så det forhindrer, at man lander uden for trampolinen eller på kanten.

På trampolinen kan børnene effektivt træne balancesansen, og selv et etårigt barn, der knap nok har lært at gå, kan forbedre sin balance ved at gå eller kravle på trampolinen. Ud over balancen forbedrer trampolinen også motorik, muskelstyrke (hovedsagelig ben og ryg) og kondition. Mangler du penge til at finansiere køb af en trampolin, eller andre legeredskaber til dit barn, kan du læse om muligheden for at optage alternativer til kviklån til fordelagtige vilkår her.

3. Stylter

Stylter er en af de ældste klassikere for aktive børn og barnlige sjæle. Hvem ved, måske er der en sand gøgler gemt i dit barn, som bare venter på at blive sluppet fri. Stylterne kan benyttes i flere forskellige lege, hvor kun fantasien sætter grænser, og de udfordrer dit barns motorik. Stylter fås i mange varianter, og hvis man er den kreative type, med hænderne skruet rigtigt på, kan man hurtigt bygge et par stylter i værkstedet. Tag f.eks. børnene med i processen, og lær dem hvordan man saver, skruer og hamrer, inden stylterne kan males i farverige nuancer.

4. Ethjulet cykel

Ligesom med stylterne kan en ethjulet cykel virkelig udfordre og træne dit barns balance og motorik. Start med at cykle på legepladsen eller på en lukket vej uden trafik, da det kan være vanskeligt at styre udenom forhindringer til at begynde med. Men når først de simple manøvre er på plads, er det tid til tricks og stunts, og måske en håndfuld jonglør-bolde samtidig. Husk cykelhjelmen, da det nok ikke kan undgås, at man vælter et par gange, inden man rigtig kommer i gang.

5. Sæbekassebilen

Har du nogensinde set Ramasjang Rally sammen med dine børn? Det er et tv-program hvor børn dyster i at konstruere og ræse i hjemmebyggede sæbekassebiler, og den udfordring kunne bestemt også tages op hjemme på villavejen. Sæbekassebilen skal skubbes for at køre, men ellers er der ingen regler, og det er dermed kun fantasien og ikke mindst kreativiteten, der sætter grænser. Der er brug for materialer, som med fordel kan være fra genbrug, samt diverse værktøjer. Husk at blive enige om, hvilket værktøj børnene selv må benytte, og hvornår der skal bruges en voksens hjælp.