Er en espressomaskine ikke bare en espressomaskine? Hvordan kan det være, at kaffen bliver forskellig alt efter hvilken espressomaskine, der har brygget den? Hvorfor er der forskellige metoder til at brygge kaffen i en espressomaskine?
Kaffe er ikke bare kaffe, og en espressomaskine er ikke bare en espressomaskine. De fleste espressomaskiner brygger med samme metode per gang, men nogle har flere forskellige metoder at vælge imellem. Denne artikel vil omhandle automatiske og fuldautomatiske espressomaskiner, der via bryggeenheden i maskinen, brygger kaffen selv, så du med ét tryk på en knap kan få din kaffe. Og lyder det som noget for dig, men er du i tvivl om, hvorvidt din økonomi kan bære købet af en sådan maskine? Så er det heldigvis muligt at tage et lån, som er rentefrit. Læs mere om det online.
Bryggeenhedens funktion og beskaffenhed
Kaffebønnerne bliver kværnet i den indbyggede kværn, der er i den automatiske og fuldautomatiske espressomaskine, og den malede kaffe ender derefter i bryggeenheden. Som navnet også antyder, er det bryggeenhedens funktion at brygge kaffen. Og det er allerede her, en god og en mindre god bryggeenhed adskiller sig fra hinanden. Det næste der sker i brygningsprocessen er nemlig, at den malede kaffe skal trykkes sammen – eller tampes som det også hedder. Det er ikke lige gyldigt, hvor hårdt kaffen bliver trykket sammen, inden vandet løbet kan kaldes. I den forbindelse er det smart at få en bryggeenhed, der tilpasser sig mængden af kaffe, der bliver malet. På den måde bliver kaffen hverken trykket for hårdt eller for lidt. Det rette pres på kaffen giver den rette gennemløbstid for vandet, hvilket er vigtigt for den gode smag. Kaffen i en espressomaskine bliver brygget via tryk, og derfor vil kaffen være ekstra aromatisk.
Bryggeenhed med forskellige bryggemetoder
Med forskellige bryggemetoder menes der forskellige måder, hvorpå vandet passerer den kværnede kaffe, der forinden er blevet trykket samen. Den traditionelle måde er, hvor vandet løber igennem kaffen med en konstant fart. En anden metode er, hvor vandet pulserer igennem kaffen og dermed trækker flere og andre aromastoffer ud af kaffen. En tredje metode er, hvor vandet væder kaffen, kort inden resten af vandet bliver ført igennem. Det betyder, at du vil få en mere intens kop kaffe. Disse metoder er kendt fra de semiautomatiske maskiner, som er mere manuelle i alle henseender, men med den teknologiske udvikling har disse bryggemetoder fundet vej ind i nogle udvalgte modeller af de automatiske og fuldautomatiske espressomaskiner. Nogle maskiner giver dig alle muligheder på én gang, og du vil faktisk kunne smage forskel på de forskellige kopper kaffe.