Hold din hest sund og rask i vinterkulden

 

Vintermånederne kan være hårde for alle dyr og specielt for de dyr der befinder sig udenfor det meste af dagen, i det kolde vejr som for eksempel hesten. Når dagene begynder at blive koldere, stopper væksten i græsset også. Det betyder at næringsværdien i græsset falder så drastisk at det ikke kan dække hestens behov. Derfor er det en god ide at begynde at give hesten, daglige tildelinger af hestefoder for at sikre sig at hesten bliver dækket ind med mineraler og vitaminer for at holde hul.

Når det begynder at blive vådt og koldt, stiger hestens behov også for mineraler og vitaminer for at den ikke skal tabe sig. En af de vigtigste faktorer er et godt stråfoder. Som en tommelfingerregel skal hesten have mindst 1% af sin kropsvægt i stråfoder. Får hesten ikke nok stråfoder (træstof) kan den ikke få en ordentlig mæthedsfornemmelse og derfor føle sig sulten. Det vil resultere i at hesten vil begynde at afgræsse det allerede korte græs og i den forbindelse optage meget sand for simpelthen at føle sig mæt og kompensere for den udeblevne mæthedsfornemmelse. Det øger risikoen betydeligt for den frygtede sandkolik som i værste tilfælde kan medføre at hesten bliver så syg at den ikke står til at redde.

 

Overgangen fra græs til vinterfoder

 

Overgangen fra græs til vinterfoder bør ske gradvist da man har fundet ud af i nyere undersøgelser, at overgangsperioden til et nyt stråfoder øger risikoen for kolik hos hesten. Man anbefaler at lave overgangsperioden på mindst 3-4 uger for at hestens tarmkanal og microorganismer har tid til at tilvænne sig det nye stråfoder. En 500 kg hest bør få tildelt 6 kg hø eller omkring 7-8 kg wrap dagligt, for at få nok træstof som bør gradvist introduceres i fodringen over 3 til 4 uger for at hestens fordøjelse har vænnet sig stråfoderet.

Husk at hesten skal have fri adgang til vand i alle døgnets timer for at en god fordøjelse kan opretholdes.

 

Vintermineraler og vitaminer til hesten

 

Mineraler og vitaminer er altafgørende for om din hest er sund og rask. En god basis fodring af din hest er et godt og nærende stråfoder og et fuldt dækkende mineral og vitamin tilskud. Sørger du for de grundlæggende ting, er du godt på vej til at have et godt basisgrundlag for din foderplan. Som udgangspunkt vil det anbefales at du finder et fodertilskud der indeholder organiske mineraler og vitaminer, da det har en betydelig højere næringsoptagelse i hesten end hvis du bruger syntetiske mineraler. Optageligheden har meget at sige om mængden du skal bruge, jo højere optageligheden er,  jo mindre mængde skal du bruge, og således vil det også være en mere økonomisk løsning i længden, da du skal bruge mindre i fodertildelingen.

En hest skal have de samme mineraler og vitaminer om det er sommer eller vinter. Det der kan ændre sig lidt, er mængden de skal have for at eksempelvis holde hul i vinterhalvåret.

 

Få rådgivning om vinterfodring og ernæring til heste

 

På denne side kan du finde svar på flere spørgsmål omkring ernæring til heste. Du kan ligeledes kontakte dem og få en snak med en af deres ernæringseksperter omkring hvilket foder, tilskud eller mineraler der skal til, for at dække netop din hests behov.