Kaffe er en af de mest populære drikke verden over. Der findes ikke ret mange lande, hvor kaffe ikke er en daglig ting for en stor del af den voksne befolkning. En af grundene til at kaffe er så populært er koffeinen. Koffein er et stof som virker forfriskende på kroppen, og mange vælger derfor at gøre kaffen til en del af deres daglige morgenritual. Det er dog ikke den eneste grund til at folk elsker kaffe. Selvom det måske smager lidt bittert de første gange, man drikker det, så lærer man hurtigt at sætte pris på de brændte og bitre smagsnuancer. Det er blandt andet derfor vi bruger så mange penge på det, når vi enten laver det selv eller bestiller det på en kaffebar. Der er dog flere regler man skal huske, hvis man vil have den bedst mulige kaffe for pengene.
Rengør altid dit udstyr
Ligesom når man laver mad, så er det utroligt vigtigt at rengøre sit udstyr. Man ville jo heller ikke lave risengrød i en gryde med rester fra tomatsovs. Hvis man ikke rengør sit udstyr, vil smag fra gamle bønner kommer med i kaffen, hvilket kan ødelægge hele kanden. Hvis man har en mælkeskummer, skal den vaskes hver gang, man har brugt den, da sur mælk smager decideret grimt.
Vælg de rigtige bønner
Når det gælder om at vælge bønner, så er det ikke helt så simpelt. Der findes flere forskellige ristningsgrader, og den skal helst komplimentere den bryggemetode, man benytter sig af. Bønner til espressomaskiner er fx ristet hårdere end bønner til normal filterkaffe. Jo hårdere bønnen er ristet, jo mere vil man typisk kunne smage de forskellige smagsnuancer.
Kværn bønnerne selv
Mange danskere vælger den nemme løsning og køber formalede bønner, men man kan opnå meget mere smag, hvis man kværner dem selv. Bønnerne begynder at miste smag, lige så snart de er malet, og bønnerne vil altså holde mere på smagen, når de er hele. Desuden skal man kværne kaffen bestemt ud fra den type kaffe, man vil lave. Hvis man ønsker at lave en normal filterkaffe, skal bønnerne males lettere groft, imens stempelkande kaffe giver det bedste resultat med grovkværnede bønner. Kaffekværne koster alt fra 100 til flere tusinde kroner, du kan se et stort udvalg her.
Bryg hurtigst muligt efter ristningen
Ligesom med så mange andre drikkevarer og madvarer, så skal man helst brygge og drikke kaffen hurtigst muligt efter at have købt bønnerne. Kaffen smager nemlig mere frisk kort tid efter, at bønnerne er ristet. Det vil typisk fremgå på posen hvornår bønnerne er ristet.