De fleste vil gøre alt for at slippe for melormene, der indtager køkkenet og ødelægger vores mad. Og så er der andre, der ønsker at passe godt på dem. Hører du til den sidste kategori, ejer du højst sandsynligt et kæledyr i form af en fugl, fisk eller krybdyr. Her er et par gode råd til at passe godt på melormene.

Melormen er ikke det mest appetitvækkende insekt, men faktisk er det et af de mest næringsrige insekter til foderbrug. Heldigvis er melormene også nemme at passe, da de stort set passer sig selv. Dog er der et par ting, du skal være opmærksom på.

Tips til at få de bedste melorme

  • Hold dem på larvestadiet! Melormen er faktisk et forstadie til billen kaldet melskrubbe. Som foder er det essentielt, at melormen forbliver på larvestadiet og altså ikke når at udvikle sig til bille, da billen ikke kan bruges som foder. For at forhindre denne vækst, bør du derfor placere melormene et køligt sted, da de udvikler sig mere under varme. Dog skal omgivelserne ikke være for kølige, da de ellers går i dvaletilstand og ikke optager næ Det anbefales at holde dem lidt varmere end køleskabstemperatur.
  • Opdræt melormene på knuste kornprodukter såsom havre, hvede eller byg. Mange tror, at man får bedre melorme ud af at opdrætte dem på økologiske grøntsager, men gør man dette, kommer der hurtigt skimmelsvamp, som dræber larverne. Varier gerne kosten, så melormene får den bedste fodervæ
  • Giv melormene tilpas væ Melormen har brug for væske til at optage næring fra maden, og generelt gælder det, at jo mere væske, jo hurtigere udvikler melormen sig. Dog er det en fordel, at de udvikler sig langsomt, så de ikke udvikler sig til biller. Væskebehovet er derfor meget begrænset, og 1-2 gulerødder per kg melorme dækker væskebehovet.
  • Opbevar melormene i plasticbeholdere. En god løsning er en bedroller, eftersom melormene ikke har godt af at ligge i for tykke lag – de må højst ligge i et lag på 1,5-2 cm. Ligger de for tæt, skaber det varme, hvilket dehydrerer og dræber dem. Hold beholderen åben, så der ikke dannes kondensvand, der ligeledes dræber melormene.

Læs mere og få flere gode råd til opdrætning af melorme her.