En opvaskemaskine er en stor investering i sig selv, og den kan derfor koste mange penge, men efter anskaffelsen så koster en opvaskemaskine også i vand og el. Der er dog forskel på de forskellige maskiners vand- og elforbrug, så hvis du gerne vil spare på dette område, kan du herunder se, hvad du skal være opmærksom på, inden du køber en ny opvaskemaskine.

Køb dyrt, men spar på længere sigt

Energimærkning
Det første du bør være opmærksom på, er opvaskemaskinens energimærkning. Energimærkningen har især en betydning set i forhold til maskinens elforbrug, da den viser dig, hvor meget strøm opvaskemaskinen bruger om året. Hvis du gerne vil have en opvaskemaskine, der er så energivenlig som muligt, så bør du vælge en model, der har energimærket A+++. Ulempen er dog, at jo bedre energimærkningen er, desto højere er prisen. Ulempen er derfor, at du kan risikere at skulle af med mange penge for din nye opvaskemaskine, men det kan betale sig senere hen. Hvis du vælger at købe en opvaskemaskine med et godt energimærke, så vil det være muligt for dig at spare penge på vand- og elforbruget. Dermed vil du kunne risikere, at en billig model bliver dyrere i længden.

Vandforbruget
En anden vigtig ting du bør fokusere på, er vandforbruget. Der findes opvaskemaskiner, som kan bruge 20 liter vand pr. vask, og det kan på længere sigt ende med at blive en dyr fornøjelse. Til gengæld findes der også energivenlige opvaskemaskiner, som kun bruger det halve pr. vask.  Derfor bør du huske at læse om diverse maskiners vandforbrug, fordi der er stor forskel på det. Foruden dette er der også bestemte vaskeprogrammer, som ikke har et højt vandforbrug. Men oftest så hænger vandforbruget også sammen med energimærkningen, fordi jo mindre vand der skal varmes op, jo mindre energi bruges der pr. opvask.

Mangler overblik

Hvis du stadig synes, at det er svært at finde ud af hvilken opvaskemaskine, der er mest energivenligt, så kan du vælge at læse mere her. Her kan du læse mere om de forskellige modellers energimærkning og vandforbrug.